20 november 2007

Harambee

Julemesse tid i Noreg nå, litt av eit liv på mange av desse messene, travelt, men mykje artig og viktig. Eg vil mest seia at Kenya sitt svar på basarar og julemesser er diverse harambee, dugnader, som blir haldt ved forskjellege anledningar. Det kan vera forskjellege innsamlingar i kyrkjer, skular og mange andre ting.

Ein av anledningane i livet når dette er mykje brukt, er når ein skal gifta seg. Som regel ein ”komitee” som styrer med førebuingane til bryllaupet; få inn nok pengar og styre mange ting som; transport for parets foreldre og familie, biler til brudefølgjet (som oftast er det minst 10 brudepiker), pynting med ballonger etc, mat til fleire hundre, kake osv. Ja, mange ting!!

Artig, fullt liv! Lotteri der ein lodder ut eggebrett, kontantkort til mobil. Auksjon av bananar, stoffstykke osv. Kjekt å kunna utfordra kvarandre, to som ”konkurrer” og så me andre som støttar kvart sitt ”lag”! Stemmebruk, latter og liv og røre. Nokon må betala ”bot” for å ha ledd for mykje, hatt på feil klede, ja, ein kan få ”bot” for mange ting ein slik dag. Song og andakt er også ein naturleg del av ”festen”.
For meg som er oppvoksen med basar i Ryfylke er dette heilt topp. Ekstra glad blir ein når målet for innsamlinga blir nådd og me kan vera med å hjelpa to til å få gjennomført planen om å gifta seg.

1 kommentar:

Kirsten Nesse sa...

Her er mange gode idear for basar på bedehuset!